Jak zazimovat skútr

Každý by rád jezdil co nejdéle. Ale v zimě většina z nás na skútru nejezdí. Proto než uložíme skútr k zimnímu spánku je dobré se mu chvíli věnovat a dát mu potřebnou péči. Na jaře Vám za to skútr odvděčí bezstarostnou první jízdou.

Odstraňte špínu

Nejdříve skútr pořádně umyjte, nebojte se použít i leštěnku Váš skútr si to určitě zaslouží. Ošetřete vhodným konzervačním prostředkem nejenom lakované díly ale i nelakované plasty a také chromované díly.

Pozor na pneumatiky

Na pneumatiky před zazimováním nesmíme zapomenout, vždyť jsou to právě ony co nás drží na silnici. Proto postavte skútr na hlavní stojan, pneumatiky nafoukněte na předepsaný tlak.

V žádném případě nefoukejte pneumatiky na vyšší tlak než, který je uveden na pneumatice. Mohlo by tak dojít k nevratnému poškození pneumatiky.

Nezapomeňte také několikrát za zimu pneumatiky pootočit. Když to neuděláte tak hrozí, že se na pneumatikách udělají plošky, které zhoršují jízdní vlastnosti.

A co baterie (akumulátor)

Na baterii nesmíme zapomenout jinak riskujeme, že budeme muset na jaře kupovat novou. A že máte takzvanou bezúdržbovou? To na věci nic nemění, úplně bezúdržbovou baterii ve skútru zcela určitě nemáte.

Každý výrobce skútru v manuálu píše, že pokud skútr na zimu odstavíme, tak máme baterii ze skútru vytáhnout. dobít předepsaným způsobem a uskladnit nejlépe tam kde teplota neklesne pod nulu. Teploty pod nulou baterii nedělají dobře. Několikrát za zimu je vhodné na baterii změřit napětí, které nemá klesnout pod 12,5 V a dle potřeby baterii dobít aby byla na jaře v dobré kondici.

Proč se doporučuje na zimu baterii vytáhnout ze skútru?

Hodně skútrů má dnes různé systémy (imobilizér, alarm, bezklíčkový systém, hodiny na displeji a pod), které se vám postarají o to, že i dobrá baterie se ve skútru za pár týdnů nebo měsíců vybije.

Nádrž mějte na zimu plnou

Palivovou nádrž je vhodné naplnit až po hrdlo 100 oktanovým benzínem. Důvod je prostý, aby nerezavěla. A proč benzín 100 oktanů? Tento benzín totiž neobsahuje přidané biosložky, které se při dlouhém stání usazují v nádrži a mohou na jaře nadělat v palivové soustavě pěknou neplechu.

About the author

Napsat komentář